Zo vlak voor mijn verjaardag, merk ik dat ik als vanzelf weer de behoefte krijg om mezelf de vraag te stellen wat “zingeving” voor mij betekent. Dat deed ik ook vlak voor mijn 40ste verjaardag. Best raar eigenlijk, want ik heb niet zo héél veel met “bijzondere” verjaardagen wanneer het mijzelf betreft. Maar op de een of andere manier leidde die bewuste verjaardag mij meer dan anders ertoe, om te reflecteren op wat mij nu eigenlijk “zin” gaf in het leven. En noem het “het Veertigers Dilemma”, ik zou het niet weten, maar het zette wel een verandering in gang. Want als antwoord op deze vraag besloot ik te gaan toewerken naar een eigen coachingspraktijk en hiervoor een opleiding te gaan volgen. En als ik daar nu zo op terugkijk, bijna 3 jaar later, realiseer ik me dat het een juiste stap is geweest. Ik word gelukkig van leren en mezelf ontwikkelen. En het ontmoeten van nieuwe mensen en het verdiepen van bestaande contacten hoort daar zeker bij. Het draagt voor mij bij aan een zinvolle invulling van mijn leven.

Maar zingeving is niet iets wat je afrondt wat mij betreft. Of iets dat op een gegeven moment “klaar” is. Het is een continu en dynamisch proces dat verschillende vormen kan aannemen. Soms heeft het een meer zin dan het ander en stel ik mijn koers bij. De ene keer omdat me dat “zinniger” lijkt om te doen, de andere keer omdat er zich nieuwe opties voordoen die geheel op hun manier weer bijdragen aan zingeving. Het hoeft niet groot te zijn. Het zit wat mij betreft vaak juist in kleine en alledaagse dingen. Het gaat erom te doen waar je blij van wordt en je hier bewust van te worden. Dat is waarschijnlijk ook waarom het liedje van Acda en de Munnik “Zij maakt het verschil” mij zo aanspreekt. Of als je wilt “Hij maakt het verschil” 😉

Geen bron in de woestijn als je kapot gaat van de dorst;

Niet de glimlach op je allerslechtste grap;

Geen hit-refrein dat van de steigers klinkt;

Niet de allerduurste wijn die je zonder kater drinkt;

Geen bloementuin in bloei;

Niet 1 uit 1000 nachten;

Geen uitgestoken hand;

Niet het eind van al mijn wachten…

Maar wel: het Verschil dat het Verschil maakt….

En ook al vraag ik me nog steeds wel bij vlagen af wat “het” nu eigenlijk allemaal voor zin heeft, als ik zo eens naar de wereld om mij heen kijk, toch raak ik er tegelijkertijd steeds meer van overtuigd dat we allemaal een radertje vormen binnen een groter geheel. En dat de meesten mensen om me heen een positieve intentie hebben om ieder op zijn of haar eigen manier iets bij te dragen aan dit geheel. En dat dit aspect an sich al een heleboel verschil uitmaakt. Óf zoals het in de deugdenyoga benaderd wordt:

“In je leven zijn er veel wendingen en onverwachte gebeurtenissen. Je leert van wat er onderweg op je pad komt. Zingeving is het vertrouwen in de reis”.

Persoonlijk vind ik dat een heel bemoedigend antwoord op de vraag die ik mij zo vlak voor mijn 43ste verjaardag stel en waar ik dit blog ook mee begon. En met dít antwoord in mijn achterhoofd, vervolg ik binnenkort mijn reis in mijn nieuwe levensjaar.

Ik wens je een “zinvolle” week toe!

Hartelijke groeten,

Dyonne Heijnen