06 - 23 67 19 75 info@viva-coaching.nl

Hoe ga je meer lucht, ruimte en plezier ervaren in je leven?

Bij het woord ‘coach’ hebben veel mensen de associatie met sport. Een voetbalcoach, volleybalcoach… En die coaches zijn alom geaccepteerd. Een coach zorgt voor teamspirit, voor groei van het individu en het team, zorgt ervoor dat conflicten niet de kop opsteken of lost ze op. Allemaal met maar 1 doel: beter worden en uiteindelijk winnen. Waarom is het dan zo lastig te accepteren dat een coach jou náást het veld ook kan helpen. Een coach die jouw persoonlijke ontwikkeling en groei stimuleert en ondersteuning en inzicht biedt bij sommige lastige en vaak terugkerende issues. Je wordt nog net niet gek verklaard. En dat is pas écht gek. Want een gesprek met een coach kan heel verhelderend en vaak zelfs helend werken. Zo’n coach is Dyonne Heijnen van Viva Coaching. In deze blog geeft ze uitleg wat ze precies doet en voor wie een coachingstraject heel goed zou zijn. Lees je mee?

Wat voor mensen krijg je zoal in je praktijk?
“Ik zie heel veel verschillende mensen. Werkenden, niet werkenden en studenten. Vaak lijken problemen werk- of schoolgerelateerd. Ga je verder kijken, dan spelen de dingen waar iemand last van heeft vaak ook op persoonlijk vlak. Of ligt daar de basis. Het is interessant om na te gaan in welke situaties de persoon last heeft en wanneer niet. En waardoor dat komt. Als iemand open en eerlijk naar zichzelf durft te kijken en ervoor openstaat hierop te reflecteren, dan is verandering mogelijk. Zo kan iemand meer uit zijn leven halen en kan hij zich oprecht gelukkiger of lekkerder in zijn vel gaan voelen.”

Met welke problemen kampen je cliënten?
“Het zijn heel diverse problemen. Ik kan ze niet allemaal noemen. Hierbij een paar:

  • Problemen met grenzen aangeven.
  • Een te grote verantwoordelijkheid voelen.
  • Problemen in (echt) contact maken met andere mensen.
  • Minderwaardig voelen.
  • Faalangst of geen fouten durven maken.
  • Perfectionisme of geen fouten mogen maken.”

Kun je kort uitleggen wat je doet als coach?
“Ik begeleid mensen door naast hen te staan. Op basis van gelijkwaardigheid. Ik bied een luisterend oor, stel open vragen en spiegel gedrag. Met respect en empathie. Ik laat vooral de cliënt praten. En laat hem in contact komen met zijn eigen gevoel. Dit doe ik aan de hand van het stellen van vragen, maar ook door het doen van oefeningen. Die oefeningen doen we in mijn praktijk, maar ook buiten in de natuur. De frisse lucht kan iemand heel goed helpen om beter in contact te komen met het eigen gevoel.”

Waar word je blij van?
“Als een cliënt zich gehoord voelt en met een lichter en positiever gevoel mijn praktijk verlaat, dan ben ik blij. Niet dat dan onmiddellijk alle problemen opgelost (hoeven) zijn, maar een eerste stap op de goede weg, een hoopvol gevoel én de wetenschap dat hij hier zelf voor gezorgd heeft, doen al heel veel met een persoon. Het geeft mij veel voldoening dat ik iemand het gevoel kan geven dat hij de regie over zijn leven in eigen hand heeft of kan nemen.”

Wat vindt je zo mooi aan coach zijn?
“Ik vind het mooi wanneer een persoon vooruit kan met de handvatten die ik hem aanreik en dat hij zich hierdoor lekkerder in zijn vel gaat voelen. Een tijd geleden kwam een man bij mij die zich zo ergerde aan een collega dat het tot een conflict kwam. Hij sliep er slecht van en wilde dit graag oplossen, maar durfde het gesprek niet aan te gaan. Ik heb hem kunnen helpen. Onder andere met het inzetten van een rollenspel. Hierna voelde hij zich veel zekerder. Toen ik hem een tijd later weer zag, straalde hij. Hij was het gesprek aangegaan en de lucht was geklaard. Bovendien bleek die collega eigenlijk gewoon een ‘toffe peer’ te zijn. Het is voor mij geweldig om te zien dat hij deze stap heeft gezet, die hij eerst voor onmogelijk had gehouden. Daar doe ik het allemaal voor.”

Heb je een wens?
“Mijn wens is dat het net zo normaal wordt dat een voetbalteam een coach heeft dan dat iemand persoonlijk een coach heeft. Het moet gewoon worden, net als naar de huisarts, kapper of tandarts gaan. Mensen moeten hier open over durven zijn en het niet als een teken van zwakte zien. Ik vind het juist ontzettend krachtig van mensen wanneer ze de moed hebben om naar zichzelf te durven kijken. Waardoor ze meer lucht, ruimte en plezier kunnen gaan ervaren in hun leven. Dat gun ik iedereen.”